Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR är en facklig organisation för samhällsvetare. Vanliga medlemstyper är beteendevetare, ekonomer, socionomer, personalvetare och andra samhällsvetare inom samhälls- och välfärdsutveckling.

Om Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR grundades 1958 under namnet Sveriges Socionomers Riksförbund. Det skedde efter att drygt 300 socionomer bröt sig loss från sitt TCO-förbund och bestämde sig för att bilda en egen fackorganisation. Akademikerförbundet SSR är en del av SACO och är i dag Sveriges ledande fackliga organisation för samhällsvetare och organiserar cirka 72 000 medlemmar.

Akademikerförbundet SSR:s medlemmar hittas i både offentlig och privat sektor. Vanliga yrkesgrupper bland förbundets medlemmar är folkhälsovetare, beteendevetare, socionomer, ekonomer, personalvetare och andra sorters samhällsvetare. Bland medlemmarna finns också både egenföretagare och chefer.

Medlemsförmåner

Här är några av medlemsförmånerna du åtnjuter som medlem i Akademikerförbundet SSR.

Kollektivavtal – Kollektivavtalet reglerar villkor för din anställning som inte står skrivet i lagen. Detta innebär bland annat saker arbetstider, pension, övertidsersättning, sjuklön, semester, rätten till ledighet, etc. Akademikerförbundet SSR företräder dig och dina arbetskollegor gentemot arbetsgivaren och jobbar för att stärka kollektivavtalet.

Försäkringar – I medlemskapet ingår vissa försäkringar, bland annat en inkomstförsäkring. Du får också möjlighet att teckna andra försäkringar till förmånligare pris för fackmedlemmar.

Fritidshus – Om du ska åka på en resa till Frankrike, Spanien eller varför inte till Jämtland har du möjlighet att bo billigt i några av de lägenheter och fritidshus som Akademikerförbundet disponerar.

Kompetensutveckling & utbildningar – Genom medlemskapet har du möjlighet att kompetensutveckla dig själv genom att gå utbildningar och kurser du tycker är intressanta.

Råd och stöd – Om du behöver hjälp med en arbetsrelaterad fråga kan du vända dig till Akademikerförbundet SSR:s medlemsservice. Det kan handla om t.ex. hur ditt anställningsavtal är utformat, frågor om arvoden eller hjälp inför lönesamtal. Rådgivningen ges personligen av Akademikerförbundet SSR:s ombudsmän.

Saco Lönesök – Genom Saco Lönesök får du en bra överblick över hur löneläget i branschen ser ut för din befattning. Det kan vara bra att ha vid exempelvis en löneförhandling.

Gå in på Akademikerförbundet SSR:s webbplats för att hitta mer information kring medlemsförmåner och vad förbundet jobbar för.

Yrkesgrupper

Akademikerförbundet SSR är öppet för dig som har en examen på minst 180 högskolepoäng (120 poäng enligt det gamla systemet) inom beteendevetenskap, folkhälsovetenskap, ekonomi, samhällsvetenskap, personalvetenskap eller socialt arbete. Även du som är student vid en sådan utbildning kan bli medlem till reducerad avgift.

Här är några av yrkesgrupperna som kan bli medlemmar i Akademikerförbundet SSR.

  • Beteendevetare
  • Ekonomer
  • Folkhälsovetare
  • Socionomer
  • Personalvetare

Vanliga frågor relaterade till Akademikerförbundet SSR

Vilka fackförbund för ekonomer finns det att välja på? - Det finns många fackförbund för ekonomer att välja mellan. Här kan du läsa om olika fackförbund för ekonomer.

Informationen på denna sida faktagranskades: 2020-03-08



Akademikerförbundet SSR

Grundat: 1958
Antal medlemmar: cirka 72 000 medlemmar
Centralorganisation: Saco
Bli medlem