Som apotekare har du två fackförbund att välja mellan - Unionen eller Sveriges farmaceuter. Tidigare fanns också Farmaciförbundet men det är sedan 2014 en del av Unionen. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt fackförbund som apotekare.
Här är några vanliga fackförbund för dig som jobbar som apotekare. Läs igenom och jämför de olika alternativen.
Unionen är det största fackförbundet i Sverige. De organiserar tjänstemän inom den privata sektorn. Eftersom apoteket inte längre är ett statligt monopol har många apotekare möjlighet att ansluta sig till Unionen. Detta fackförbund har över 675 000 medlemmar.
Erbjudande: Gå med i Unionen - försäkra din inkomst
Farmaciförbundet var ett fackförbund för apotekstekniker inom apoteksbranschen. Sedan 2014 är Farmaciförbundet en del av Unionen. Läs mer om Unionen och deras medlemskap genom att klicka här.
Sveriges farmaceuter är ett fackförbund som grundades 1903. De är helt fokuserade på att organisera Sveriges apotekare och receptarier, det vill säga utbildade farmaceuter. De tar emot apotekare oavsett vilken arbetsplats de har, här är det endast utbildningen som är viktig. Jämfört med de större fackförbunden är Sveriges farmaceuter små med sina cirka 7 000 medlemmar. De nyttjar dock sin ringa storlek till att ge sina medlemmar en personligare service och kan ge goda råd till just apotekare eftersom de fokuserar helt på denna bransch.
Fackförbunden har spelat en stor och viktig roll när det kommer till att forma den svenska arbetsmarknaden. De förhandlar fram kollektivavtal, ser till att lönerna är rättvisa och säkerställer att arbetsmiljön förblir god för medlemmarna och alla andra inom den specifika branschen. Om du är en utbildad apotekare eller jobbar som apotekare kan du gå med i ett fackförbund för att stärka din och alla andra apotekarnas position på arbetsmarknaden. Den kollektiva styrkan är betydligt större och mer inflytelserik jämfört med enstaka individer.
Fackförbunden kan hjälpa dig som apotekare på flera sätt, inte minst genom att svara på frågor angående ditt anställningsansvar eller ge dig råd vid en eventuell konflikt. Som medlem i ett fackförbund får du även tillgång till flera medlemsförmåner samt användbar statistisk information. Du kan exempelvis teckna inkomstförsäkring med goda villkor för att få extra hög ersättning vid arbetslöshet. Du kan även titta på lönestatistik, perfekt när du förbereda dig inför en löneförhandling. Även chefer och ledare kan få goda råd.
Det är bra att gå med i både facket och a-kassan samtidigt. Just a-kassan ser till att du får ersättning om du skulle bli arbetslös. Det finns inget krav på att du måste vara med i facket för att kunna gå med i en a-kassa.
Utbildningen för att bli apotekare är lång, hela fem år. Har du gått en utbildning för att bli apotekare, eller jobbar du som apotekare idag, kan du gå med i flera fackförbund. Vi hjälper dig hitta rätt.
Apotekarna är läkemedelsexperter. De ska känna till hur olika läkemedel fungerar, vilka effekter och bieffekter de har, hur de ska användas, vilka läkemedel som passar eller inte passar ihop och så vidare. Apotekarens arbetsuppgifter kan variera en hel del beroende på var de är anställda.
Apoteket är inte längre ett statligt monopol. Sedan 2009 är det fritt att sälja läkemedel till sjukhus och privatpersoner. Det finns fortfarande statliga apotek men en stor del av apoteken på marknaden är privata företag, antingen som ett enstaka småföretag eller som en del av en apotekskedja.
För apotekare innebär detta att det finns fler jobbmöjligheter på marknaden, både som egenföretagare och som anställda för ett privat eller ett statligt företag. Apotekare kan även arbeta på andra arbetsplatser, inte bara på apotek. De kan vara anställda hos ett sjukhus, hos läkemedelsindustrin, hos en myndighet eller hos landstinget. Notera att apotekare inte är samma sak som receptarie eller apotekstekniker, även om de oftast finns på samma arbetsplats.
Om du håller på att utbildat dig till apotekare eller om du jobbar som apotekare av något slag finns det flera fackförbund för dig. Vi går igenom några av dina valmöjligheter.
Informationen på denna sida kontrollerades senast: 2020-07-09