Din lön är viktig av flera anledningar. Det är med hjälp av lönen du kan betala hyra, sätta mat på bordet och se till att vardagen flyter på som den ska. Naturligtvis vill du ha så hög lön som möjligt, eller åtminstone en lön som du kan leva på. Lönefrågan är alltid känslig och när du söker ett nytt jobb är det lätt att bli ställd när frågan dyker upp.
Löneanspråk är ett finare sätt att säga lönekrav. När en arbetsgivare ber om ett löneanspråk vill de veta vad du vill ha för lön. Det kan även vara ett sätt för en arbetsgivare att se vilken lön du går med på. Ditt löneanspråk säger en hel del om dig. Ett högt löneanspråk signalerar att du värderar dig själv och din kompetens högt. Det sänder en självsäker signal men kan även tolkas på ett negativt sätt om du inte kan backa upp löneanspråket med en vettig motivering.
Även ett lågt löneanspråk sänder vissa signaler. Ett löneanspråk som är långt under vad arbetsgivaren hade i åtanke kan upplevas som oseriöst eller att du inte är lika bra som de personer som kräver högre lön.
Erbjudande: Gå med i Unionen - Boka personlig lönecoachning
Det är lätt att förstå varför många blir osäkra när de får denna fråga. Vad händer om den lön du anger inte alls är vad arbetsgivaren hade i åtanke? Svaret sänder signaler som kan påverka dina chanser att få ett jobb.
Det finns många sätt att tackla denna fråga. En av de första sakerna du kan göra är att kolla med fackförbundet. De har bra koll på hur lönestatistiken ser ut för sina specifika branscher, vilket i sin tur gör det lätt för dig att känna till hur lönerna ser ut. Detta ger dig en överblick över lönerna på arbetsmarknaden.
Det beror på flera faktorer, exempelvis när de ber om ett löneanspråk. Ett företag kan be om ett löneanspråk i samband med att du skickar in din ansökan. Frågan kan även dyka upp långt senare i rekryteringsprocessen.
Det är oftast mest fördelaktigt att vänta med lönefrågan så länge som möjligt. På så sätt kan du få en bättre känsla för situationen. Att omedelbart sätta höga lönekrav utan att ha motiverat dessa innan brukar oftast leda till att du blir bortsållad. En arbetsgivare som har träffat dig och som även känner till dina erfarenheter och kompetenser kommer mera sannolikt att gå med på ditt löneanspråk.
Om en annons ber om ett löneanspråk direkt kan du hantera detta på olika sätt. Du kan naturligtvis ange ett belopp direkt men du kan även utelämna detta helt. Om arbetsgivaren frågar varför, kan du säga att du ville vänta tills intervjutillfället. Ett annat argument är att du vet för lite om tjänsten för att kunna ge ett realistiskt löneanspråk. I Sverige är det inte särskilt vanligt att självmant ange ett löneanspråk ihop med din ansökan, det brukar endast ges vid efterfrågan.
Om du har koll på vad som anses vara en normal eller rimlig lön så kan du använda dig av denna information när du ger ditt löneanspråk. Tänk på att det inte bara är den allmänna lönebilden som ska bestämma vilken lön du ska ha, det är du själv som måste förhandla fram en passande lön.
Ett annat sätt att svara på frågan är att hänvisa ditt löneanspråk till dina kompetenser och erfarenheter. ”Med tanke på att jag har gjort x, arbetat med y och även har erfarenhet av detta z kan jag tänka mig en lön mellan 33 och 35 000”. Du måste inte ge ett exakt belopp, ett spann ger både dig själv och arbetsgivaren lite mer utrymme för att förhandla.
Du kan även vända på frågan helt. Istället för att själv ge ett belopp, fråga vilken lön de kan erbjuda som motsvarar din erfarenhet och kompetens. Det är lättare att ge ett motbud än att själv behöva sätta ribban.
Oavsett vilket svar du får eller vilket löneanspråk du ger, kom ihåg att det är en förhandling och att det även finns andra saker att tänka på.
Detta är en fråga som du själv får tänka på. Det kan exempelvis handla om att arbetsuppgifterna är roliga och utvecklande, att framtidsutsikterna är goda med denna specifika arbetsgivare, att arbetsplatsen ligger nära, att arbetstiderna är flexibla och så vidare.
Det kan även vara så att du får speciella förmåner med en viss arbetsgivare. Exakt vad dessa förmåner är beror naturligtvis på arbetsgivaren men det ännu en faktor som kan påverka vilken lön du går med på. Det kan handla om semesterdagar, möjligheten att jobba hemifrån eller kanske något helt annat.
Om du vill bli bättre på att löneförhandla, eller vill bli bättre på att imponera under jobbintervjun, finns det flera möjligheter. Fackförbunden erbjuder exempelvis rådgivning och coachning för personer som söker nya jobb, oavsett om de är arbetslösa eller vill byta arbetsplats. Medlemmar kan även få hjälp med många andra saker.
Om du har personer i din närhet som vill dig väl och har kunskap om dessa frågor kan du rådfråga dem. Du kan även ta hjälp av ditt fackförbund och be dem ta fram lönestatistik för den typen av tjänst du söker.