Här kan du läsa om tjänstledighet och vilka regler som gäller för tjänstledighet.
Det första du bör känna till är att tjänsteledighet inte är samma sak som semester. Tjänstledigt är oftast obetalt och innebär att du tar ett avbrott från din anställning. Vi går igenom olika situationer och vad som gäller när du vill ta tjänstledigt.
Erbjudande: Frågor om tjänstledighet? Gå med i Unionen och få råd och stöd genom hela ditt arbetsliv
Vanligtvis behöver du ansöka om ledighet, oftast med ganska god marginal innan själva ledigheten börjar. Du kan ha rätt att ta tjänstledigt enligt lagen och enligt kollektivavtalet.
Du kan ta tjänstledigt enligt lag om:
Om arbetsgivaren har ett kollektivavtal anger avtalet vad det är som gäller utöver vad lagen anger. Det kan exempelvis handla om hur lång framförhållning du behöver för att be om tjänstledigt, möjlighet till permission, möjlighet att ta ledigt för endast en dag och så vidare.
Permission betyder betald tjänstledighet och gäller oftast för speciella tillfällen, exempelvis eget bröllop och 50-årskalas. Ibland går det även att få permission för läkarbesök.
Kollektivavtal kan även reglera vad som gäller vid kompensationsledighet, även kallat kompledigt. Det är ledighet utan löneavdrag som du kan ta ut som kompensation för att du har arbetat övertid.
Lagen om ledighet för närståendevård gör det möjligt att vara ledig för att vårda en närstående. Detta är en rätt som även har stöd i Socialförsäkringsbalkens regler om närståendepenning. Hur många dagar som du kan vara ledig är kopplad till personen som är sjuk men det finns även en gräns på 100 dagar.
Notera att denna gräns på 100 dagar även gäller när det är flera som tar hand om den sjuka personen. Då får personerna som vårdar dela på dagarna. Vård definieras som avlastning och stöd. Din arbetsgivare får inte säga upp dig på grund av att du använder dig av din rätt att vara ledig för vård av närstående.
Du har ingen laglig rätt att få tjänstledigt bara för att arbeta hos en annan arbetsgivare. Om du däremot har en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom som är kopplad till ditt nuvarande jobb har du rätt att ta tjänstledighet för att pröva ett annat arbete.
Du har även rätt enligt lag till ledighet för att bedriva egen näringsverksamhet. Åtminstone om du uppfyller vissa krav, exempelvis att du har varit anställd i mer än sex månader.
Tänk på att du inte får bedriva en verksamhet som konkurrerar med din nuvarande arbetsgivares verksamhet. Du får inte heller bedriva en verksamhet som innebär en ”väsentlig olägenhet” för arbetsgivaren, vilket innebär att det av någon anledning blir en stor kostnadsökning eller obalans på grund av din nya verksamhet.
Du har inte rätt att be om hur mycket tjänstledigt som helst för att bedriva egen näringsverksamhet, endast upp till sex månader.
Studieledighetslagen anger att personer som har varit anställda hos en arbetsgivare under de senaste sex månaderna, eller i totalt tolv månader de senaste två åren, har rätt att vara tjänstledig för att studera.
Själva studierna påverkar inte tjänstledigheten men det får inte vara självstudier. Tjänstledigheten är kopplad till utbildningens längd, oavsett hur lång den är. Du får dock inte byta dina studier eller din ledighetstid på egen hand utan endast om din arbetsgivare godkänner detta.
Du kan även be om tjänstledigt för deltidsstudier, dock är du bara ledig för den period som du behöver studera och resterande tid ska gå till arbetet.
Om du ska ta ledigt för studier behöver arbetsgivaren godkänna detta. Har arbetsplatsen kollektivavtal kan dessa ange vad det är för villkor som gäller. I annat fall har en arbetsgivare rätt att skjuta upp ledigheten i upp till ett halvår.
Ett tips är att ansöka om tjänstledigt för att studera i samband med att du söker en utbildning. Du kan formulera din ansökan så att den är kopplad till din antagning. Kommer du inte in på utbildningen behöver du ingen tjänstledighet.
Tänk på att du inte studerar hela tiden, det finns även lov och lediga dagar som du skulle kunna utnyttja för arbete om du skulle vilja. Du kan alltid komma överens med din arbetsgivare om att jobba när du har lov men det är inget som du är berättigad till.
När du har studerat färdigt har du enligt lag rätt att komma tillbaka till din arbetsgivare. Du ska då ha anställningsvillkor och arbetsuppgifter som är likvärdiga de du hade tidigare. Tänk dock på att saker kan hända under perioden du är borta. Det innebär att du kanske inte får exakt samma uppgifter som tidigare.